Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Kecskeméti Református Gimnázium és Általános Iskola

 
Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7.
Alapítás éve: 1564
Alkalmazottak száma: 125 fő
Éves forgalom: 385 millió Ft
Fő termékek, szolgáltatások: oktatás
Telefon: (30) 303-7404
Honlap: www.crescit.hu
 

A cégről röviden:

A Kecskeméti Református Kollégium Gimnázium és Általános Iskola elsőrendű feladata a Kecskeméten 1564-től folyó református hittudatú és szellemű, bibliai alapon nyugvó, ugyanakkor a kor legmagasabb tudományos követelményeinek megfelelő nevelő-oktató munka biztosítása. A diákokat a tudományok és művészetek iránti fogékonyságra, mindenkitől a jó megtanulásának készségére, testi, szellemi és lelki tartásra, erkölcsi szilárdságra neveli. Ezzel is összefügg, hogy fejlesztéseiknél a környezetbarát megoldásokat keresik, és így találtak rá a Solar Shine Kft-re, akikkel azóta is szorosan együttműködnek. A Solar Shine 2007 óta végzi a Solarspot bevilágító rendszerek forgalmazását és beépítését. Az elmúlt időszakban kb. 200 db Solarspot beépítést végeztek. Anyacégük, a Solar Project Srl. fejlesztette ki a Solarspot világító csőrendszert, amely a kültéri fénygyűjtő kupola által felfogott napfényt egy szuper-fényvisszaverő (Vegalux®) bevonattal rendelkező cső segítségével a helyiségekbe szállítja, megvilágítva ezzel az épület belsejében található egységeket, legyen szó akár magánjellegű felhasználásról vagy iroda, illetve ipari helyiségek természetes fényellátásáról. Mindez jelentős mennyiségű energiát takarít meg a felhasználónak. A Solar Shine Factory Kft. eddigi beépítéseivel legalább 50 tonna széndioxid kibocsátás csökkentéséhez járult hozzá.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Solarspot világító rendszer
Innovációs különdíj - 2009. - intézkedés megjelenítése
 
Napkollektoros rendszer telepítése - az intézkedés elrejtése
2002 óta , Energia Környezetei javulás Gazdasági adatok
A gimnázium egyik meghatározó környezetvédelmi intézkedése a tanuszoda napkollektoros vízmelegítése. Nyári hónapokban a melegvíz 90 %-át adja, amivel energiát takarít meg. A berendezés kivitelezése 2001-ben kezdődött el, és 2002. október 28-án helyezték üzembe. A 13,5 millió forint értékű beruházás éves szinten 200-230 GJ energiát termel, ami közel 5880 m3/év gáz fűtőértékének felel meg. A rendszernek nincs fenntartási költsége, működéséhez minimális villamos energia szükséges. Rendszer élettartama kb. 25 év, megtérülési ideje 8-10 év. A beruházást követően a napkollektoros fűtési rendszer hatásfokának javítására folyamatos mérést lehetővé tevő műszert iktattak be, hogy az objektum energiaelosztásának optimalizálását megvalósítsák, és csökkentsék a hőveszteséget. Az eddigi megtakarítás kb. 5 % költségcsökkenést eredményezett. 29 GJ energiát képesek termelni havonta. Gázfelhasználás csökkenése (5 880 m3 gáz/év) 27,6 tonnával kevesebb széndioxid emisszió/év Összes beruházás 13.5 millió Ft
Összes éves működési költség 0 Ft
Összes éves megtakarítás 1.5 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 9 év
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Mérőműszer felszerelése - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő