Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft.

 
Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 3/b
Alapítás éve: 1998
Alkalmazottak száma: 1500 fő
Éves forgalom: 38 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: szendvicsek, gyorséttermi ételek
Telefon: (1) 455-2400
Honlap: www.mcdonalds.hu
 

A cégről röviden:

A McDonald’s hazai éttermeit mintegy 79 millió fogyasztó látogatja évente. Ez a bizalom arra kötelez minket, hogy fokozottan figyeljünk környezetünkre. Eltökélt szándékunk, hogy a környezetvédelemben is élen járjunk, ennek érdekében környezetvédelmi tevékenységünket folyamatosan fejlesztjük, hogy a lehető legjobb megoldásokat alkalmazhassuk a gyakorlatban. Minden ma meghozott döntésünk hatással van jövőbeni életünk minőségére, ezért magyarországi jelenlétünk 21 éve alatt környezetvédelmi programunk eredményes működtetésére és folyamatos fejlesztésére a vállalat minden szintjén figyelmet fordítottunk. Mára környezetvédelem terén elért helyi eredményeink sok tekintetben egyedülállóak, mind az iparágban, mind azon kívül.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Sütőzsír begyűjtése - az intézkedés elrejtése
2008 óta , Veszélyes hulladék Környezetei javulás Gazdasági adatok
Magyarországon évente 715 tonna elhasználódott olaj termelődik sütés közben a McDonald’s éttermekben. A keletkezett sütőolajat összegyűjtjük és Ausztriába szállíttatjuk, ahol biodízelt gyártanak belőle, ezáltal újra visszaforgatják a McDonald’s folyamataiba. A 2008. év során a McDonald’s Kft. egy 10 éttermet magába foglaló kísérletet követően a disztribúciós partnerét bízta meg a vállalati éttermek esetében (kb. 50 étterem) a működés során keletkezett használt sütőzsiradék begyűjtésével. A korábbi, tartályos gyűjtés helyett - melyet csak erre rendszeresített, speciális tartálykocsival lehetett üríteni - kármentőbe helyezett, 60 l-es hordókban történik a gyűjtés az éttermekben. 2009-től további 10 Franchise üzemeltetésű étterem is csatlakozott a visszfuvaros, hordós begyűjtési rendszerhez. A disztribúciós partner a szükséges engedélyek birtokában az éttermekben keletkező sütőzsír hulladékot nem külön körjáratban, hanem a szokásos áruszállítás keretén belül, visszfuvarban teljesíti, ezáltal költség- és gázolaj felhasználás csökkentést értünk el. Számítások szerint ez a megoldás éves szinten közel 275 tonna CO2 kibocsátás csökkentést eredményez, mindemellett az így összegyűjtött mennyiségért (éves szinten összesen kb. 400 tonna) a McDonald’s Kft. meghívásos tender keretében magasabb árat realizál, mint az éttermekből egyenként begyűjtött mennyiségek esetében. CO2 kibocsátás csökkentése (275 tonna/év) Begyűjtött sütőzsír hulladék értékének növekedése (33%) Összes beruházás 0 Ft
Összes éves működési költség 7.7 millió Ft
Összes éves megtakarítás 15.2 millió Ft
Átlagos megtérülési idő azonnali
   
  Az intézkedésekhez nem tartoznak képek, diagramok.
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » A keletkezett hulladékok szelektálásának javítása - intézkedés megjelenítése
  » Vízmentes pissoirok építése - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő