Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Duna-Dráva Cement Kft.

 
Cím: 2600 Vác, Kőhídpart dűlő 2.
Alapítás éve: 1963
Alkalmazottak száma: 537 fő
Éves forgalom: 32.1 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: cement, kőliszt
Telefon: (27) 511-600
Honlap: www.heidelbergcement.hu
 

A cégről röviden:

A Duna-Dráva Cement Kft. két cementgyártással foglalkozó gyárból, valamint számos építőipari tevékenységet végző kisebb cégből, cégcsoportból áll. A váci gyár az ország északi részén, Budapesttől mintegy 34 km távolságra, északra található. A cégcsoport másik gyára az ország déli felén, Pécstől 56 km-re helyezkedik el Beremenden.
A két gyár 1993-ban került két német szakmai befektető tulajdonába, és ezzel részévé vált a világ egyik legnagyobb cement előállító konzorciumának. A Duna-Dráva Cement Kft. több mint 2 millió tonna, kitűnő minőségű, a vevői igényeket maximálisan figyelembe vevő cementet gyárt évente. Ez a hazai piac legnagyobb gyártókapacitása. A folyamatos beruházások, és fejlesztések eredményeként a cementgyártásban elérhető legjobb technikát, technológiát alkalmazza mindkét gyáregység, melynek sajátos jellemzője a magas energia-hatásfok, alacsony fajlagos energiafelhasználás, zárt technológia, és a hatósági előírásoknak megfelelő emissziós határértékek maradéktalan betartása. Mindezt az integrált irányítási rendszer segítségével (ISO 9001:2000, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:1999) érjük el.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Nyersanyag helyettesítése - az intézkedés elrejtése
2001 óta , Anyagfelhasználás Környezetei javulás Gazdasági adatok
A 2001-es évig természetes gipszkövet használtak fel a Duna-Dráva Cement Kft. gyárai a cement kötésidejének szabályozására. A jelenlegi időszakban a gipszkő kiváltására a Mátrai Erőműben létesített meszes gázmosóban keletkező úgynevezett REA-gipszet alkalmazzuk, ami az ottani technológiában a felhasználás után már feleslegként jelenik meg. REA-gipsz cementgyári alkalmazásával egy fontos ásványkincs megóvása volt elérhető oly módon, hogy az erőmű elhelyezési gondját is megoldotta közben. A REA-gipsz, valamint a többi kiváló cementgyártási adalékanyag speciális tulajdonságú cementek gyártására ad módot.
További lehetőség a különleges tulajdonságú cementek gyártására alkalmas erőművi pernye felhasználása, mely energia megtakarítást tesz lehetővé a környezetvédelmi előnyök mellett.
A bányai termelés során a vasművek hulladékának számító kohósalakot keverünk az őrleménybe, ezáltal csökkentve a nyersanyag felhasználást valamint a CO2 kibocsátást.
Évi 72 900 tonna alternatív nyersanyag Összes beruházás 373 millió Ft
Összes éves működési költség 15 millió Ft
Összes éves megtakarítás 56.6 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 8 év 11 hónap
   
  Az intézkedésekhez nem tartoznak képek, diagramok.
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Levegőtisztaság-védelmi beruházások - intézkedés megjelenítése
  » Alternatív energiaforrások használata
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2006. - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő