Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Duna-Dráva Cement Kft.

 
Cím: 2600 Vác, Kőhídpart dűlő 2.
Alapítás éve: 1963
Alkalmazottak száma: 537 fő
Éves forgalom: 32.1 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: cement, kőliszt
Telefon: (27) 511-600
Honlap: www.heidelbergcement.hu
 

A cégről röviden:

A Duna-Dráva Cement Kft. két cementgyártással foglalkozó gyárból, valamint számos építőipari tevékenységet végző kisebb cégből, cégcsoportból áll. A váci gyár az ország északi részén, Budapesttől mintegy 34 km távolságra, északra található. A cégcsoport másik gyára az ország déli felén, Pécstől 56 km-re helyezkedik el Beremenden.
A két gyár 1993-ban került két német szakmai befektető tulajdonába, és ezzel részévé vált a világ egyik legnagyobb cement előállító konzorciumának. A Duna-Dráva Cement Kft. több mint 2 millió tonna, kitűnő minőségű, a vevői igényeket maximálisan figyelembe vevő cementet gyárt évente. Ez a hazai piac legnagyobb gyártókapacitása. A folyamatos beruházások, és fejlesztések eredményeként a cementgyártásban elérhető legjobb technikát, technológiát alkalmazza mindkét gyáregység, melynek sajátos jellemzője a magas energia-hatásfok, alacsony fajlagos energiafelhasználás, zárt technológia, és a hatósági előírásoknak megfelelő emissziós határértékek maradéktalan betartása. Mindezt az integrált irányítási rendszer segítségével (ISO 9001:2000, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:1999) érjük el.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Nyersanyag helyettesítése - intézkedés megjelenítése
 
Levegőtisztaság-védelmi beruházások - az intézkedés elrejtése
2004 óta , Levegő Környezetei javulás Gazdasági adatok
A cementgyártás hagyományos környezetterhelése a poremisszió volt a múltban. A különböző rekonstrukciók és környezetvédelmi beruházások, intézkedések következtében napjainkra ez az érték elhanyagolhatóan alacsony szintre csökkent. A technológiaváltást megelőzően jelentős volt a környezetre, növényzetre gyakorolt hatás, napjainkra már a gyárak közvetlen környezete is tükrözi a fejlesztések sikerességét.
A kibocsátás mennyiségének és minőségének ellenőrzése folyamatos, a kibocsátott anyagok koncentrációját emissziómérő-rendszer figyeli. 2005. évben megépítettük az SNCR rendszert, amely oldott karbamid befecskendezéssel a kibocsátott NOx mennyiségét tovább csökkenti. 2004. évtől kezdve az alapanyag és nyersanyagtárolókat fedetté tettük, így megszűntek a porkibocsátó diffúz források. 2005. évben a kemence vonalon működő kavicságyas szűrőt a legjobb hatásfokú zsákos porszűrőre cseréltük, az elektrofilterek hatásfokát megnöveltük, melynek eredményeképp tovább csökkent a kibocsátás mértéke.
Emisszió csökkenése:
por: 70,9%
NOx: 32,5%
Összes beruházás 328 millió Ft
Összes éves működési költség 8 millió Ft
Összes éves megtakarítás 26 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 18 év 3 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Alternatív energiaforrások használata
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2006. - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő