Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


GE Hungary Zrt. - Fényforrásgyár Nagykanizsa

 
Cím: 8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 97.
Alapítás éve: 1965
Alkalmazottak száma: 4456 fő
Éves forgalom: 50 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: normál és dekorációs lámpák, autó-segédvilágítási lámpák, kompakt fénycsövek, üvegolvasztás, üvegbura-gyártás
Telefon: (93) 504-174
Honlap: www.ge.com
 

A cégről röviden:

Magyarország régi múltra visszatekintő, legnagyobb iparvállalatát az 1896-ban alapított Tungsram Rt-t a 90-es évek elején megvette a General Electric, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb multinacionális vállalata. A Nagykanizsán 1965-ben épült Fényforrásgyár mára a világ egyik vezető fényforrásgyárává vált, melynek nagyságára jellemző, hogy több száz különböző típusú fényforrásból 2004-ben több mint 1 milliárd darabot állított elő, üvegburából 800 millió darabot gyártott.
A negyvenedik évfordulóját ünneplő gyár ma már több mint 4000 embernek ad biztos megélhetést, emberközpontú, világszínvonalú munkahelyet, ahol a környezet védelme és a munkabiztonság kiemelt fontosságú. A termék- és technológiafejlesztéssel egyidejűleg teremtjük meg a környezetvédelem elérhető feltételeit. Mindezekre jó példa az energiatakarékos kompakt fénycső termékek és technológiájuk folyamatos korszerűsítése, a Genura lámpa kifejlesztése, mely világszabadalom. Ez a termék kiváltja a normál izzólámpák használatát a lakáskultúrában, fénye ötödakkora teljesítményfelvétel mellett azonos egy 100W-os reflektor típusú lámpával, élettartama 10 db izzólámpáéval azonos.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Sűrített levegő nyomásának csökkentése, energiafigyelő rendszer
A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs - 2004. - intézkedés megjelenítése
  » Szervesoldószer tartalmú készítmények újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése
  » Veszélyes hulladék csökkentése - intézkedés megjelenítése
  » Olajleválasztás és visszaforgatás - intézkedés megjelenítése
 
Elektrosztatikus burabevonás - az intézkedés elrejtése
2004 óta , Víz , Levegő , Veszélyes hulladék Környezetei javulás Gazdasági adatok
A fényforrások üvegburáinak homályosítását HF alapú maratómasszával végezzük. A technológia során napi több tonna veszélyes vegyianyag, több száz köbméter víz kerül felhasználásra, melynek egy része a termékbe, illetve megfelelő tisztítás után a gyár szennyvíz-előkezelőjébe, a levegőbe, illetve veszélyes hulladékként lerakóba, égetőbe kerül. 2004-ben elindított beruházással a gyártósorok mellé telepített elektrosztatikus bevonógépeken környezetbarát, az élelmiszeriparban használatos szárazport alkalmazunk. A technológiaváltással tovább javultak termékeink fénytechnikai paraméterei is. A jelenleg 7 gyártósoron üzemelő EC bevonógépek számát bővítve a következő 2-3 évben a maratásos technológiát 100%-ban kiváltja az elektrosztatikus burabevonás. A fenti fejlesztés eredményeként a HF felhasználás megszűnik, a gyár kikerül a SEVESO II hatálya alól is. 126 kg HF emisszió, 236 tonna veszélyes hulladék, 22 000 m3 szennyvízkibocsátás-csökkenés 2004-ben Összes beruházás 138 millió Ft
Összes éves működési költség 29 millió Ft
Összes éves megtakarítás 187 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 10 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Vákuum szivattyúk alkalmazása - intézkedés megjelenítése
  » Grafikás gyűjtődobozok újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő